Bent u bang om na chemotherapie uw baan te verliezen? - Chemo CleanUp

Bent u bang om na chemotherapie uw baan te verliezen?

In de behandeling van kanker wordt veel gebruik gemaakt van chemo therapeutica. Onderzoek geeft aan dat veel mannen en vrouwen, nadat ze chemo krijgen, een gevoel van vermoeidheid hebben, uitputting.

Dit is niet hetzelfde als een gewone vermoeidheid op het moment dat u te lang hebt gewerkt. Dan voelt u zich comfortabel moe. Dan gaat u slapen en na een goede nachtrust bent u weer helemaal opgeladen.

Dit gaat om een slopende vermoeidheid, waarbij mensen aangeven “Ik heb niets meer om uit te putten, ik sleep mezelf door de dag heen”.

In onderstaande video vertel ik u over vermoeidheid na chemotherapie. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

De draad oppakken

In de afgelopen jaren heb ik met heel veel mensen gewerkt die te maken kregen met chemotherapie. Mensen die daarna de draad weer probeerden op te maken en weer terug gingen naar hun werk. 

Er zijn diverse verhalen van zowel mannen als vrouwen die met de beste wil van de wereld en de beste intentie hun baan weer oppakken, maar merken dat het door de vermoeidheid niet meer lukt.

  • Te veel prikkels
  • Te weinig hersenkracht om dat op te vangen
  • Te weinig energie om het werk weer goed in te vullen

Dit geef veel frustratie. U wordt onzeker of u uw baan nog wel kunt uitvoeren en behouden.

Vanuit het Chemo Clean Up traject zorgen wij er effectief voor dat mensen hun vermoeidheid kunnen wegvegen, voor zo ver mogelijk . We zorgen ervoor dat de vermoeidheid daalt, dat de risico’s van langdurige chemoklachten verminderen.

Hoe merken deelnemers dat? Ze voelen zich vitaler, energieker en helderder in het hoofd.

Uw afweerstysteem en vermoeidheid

Onderzoeken (1, 2) naar chemo gerelateerde bijwerkingen zijn heel duidelijk. Het valt op dat het afweersysteem van mensen, nadat ze chemo hebben gehad, nog steeds wakker blijft.

Er zijn eiwitten in het bloed, zoals CRP, die verhoogd blijven lang nadat de chemotherapie heeft plaatsgevonden. Dit wordt sterk geassocieerd met een stuk vermoeidheid.

Dat er TNF Alfa, een ander stofje dat onderdeel is van uw afweersysteem, verhoogd is en geassocieerd wordt met vermoeidheid en uitputtingsklachten.

Het is heel eenvoudig. Uw lichaam heeft een bak energie die het lichaam genereert uit het voedsel dat u eet en drinkt. Uw lichaam kan met die energie een paar dingen doen.

Ontstekingen, het wegduwen van zaken die uw lichaam niet wil hebben aan de binnenkant, vraagt een heleboel energie. Het dwingt het af. Om de heel eenvoudige reden dat uw lichaam bacteriën wil verwijderen als u een invasie hebt van bacteriën. Het lichaam maakt een ontsteking om dat te faciliteren.

Die energie die het lichaam gebruikt voor die ontsteking kunt u in dagelijkse bezigheden niet gebruiken.

Waar merk u dat u energie te kort komt? Deel uw verhaal hieronder in het commentaarveld. Deel ook uw vraag over vermoeidheid als gevolg van chemotherapie. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Onderzoeken
(1) de Jong N, Courtens AM, Abu-Saad HH, Schouten HC. Fatigue in patients with breast cancer receiving adjuvant chemotherapy: A review of the literature. Cancer Nurs. 2002;25(4):283-97
(2) Molassiotis A. A correlational evaluation of tiredness and lack of energy in survivors of haematological malignancies. Eur J Cancer Care (Engl). 1999;8(1):19-25

1 reactie op “Bent u bang om na chemotherapie uw baan te verliezen?”

  1. Jolanda Geers

    Mijn chemotherapie is nu ruim 2 jaar geleden. Nog steeds veel last van vermoeidheid en inderdaad veel last van weinig weerstand. Kunnen jullie hier nog iets mee of is,dat te lang geleden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chemo CleanUp draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches