Dexamethason bij chemotherapie

Hoe dexamethason zijn werk doet in het lichaam

In de praktijk kom ik heel vaak tegen dat mensen zijn behandeld met chemotherapie, maar niet weten wat er nog meer is gebeurd.

Eén van de belangrijkste middelen die oncologen gebruiken bij chemo is een middel met de naam dexamethason. De meeste mensen hebben daar nog nooit van gehoord.

Als u te maken hebt gehad met chemo, dan heeft u vast wel eens een verpleegkundige die naam horen noemen op het moment dat ze het via een infuus toediende.

In onderstaande video vertel ik u wat dexamethason is en wat het doet in het lichaam. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

https://youtu.be/hCJ_S2IBMzU

Wat is dexamethason?

Dexamethason is een middel dat ervoor zorgt dat uw lichaam niet kan reageren op de lichaamsvreemde chemotherapie. Uw lichaam kan geen ontstekingsreactie opbouwen.

Dat is belangrijk, want chemo is zo zwaar en intensief, dat u het middel nodig hebt om het lichaam rustig te houden.

Wat doet dexamethason?

U kunt niet zonder. Als u chemotherapie krijgt zonder dexamethason, dan is die chemie zo heftig dat het het lichaam ‘opvreet.’ U krijgt beschadigingen aan de weefsels. Uw lichaam gaat zichzelf beschermen en maakt enorme ontstekingen.

Dexamethason is noodzakelijk wanneer chemo wordt toegepast. Het heeft ook een eigen achtergrond.

Wat ik veel tegenkom is dat mensen het moeilijk vinden de chemo uit hun lichaam te krijgen. Soms zeggen artsen dat de chemo er vanzelf uit gaat en in de praktijk blijkt dat dit absoluut niet zo is.

Het middel passen ze met de chemo toe als een soort laagjes taart. Tussen de chemo’s in. U krijgt dexa, een beetje chemo, dexa, weer een beetje chemo. Dit zijn allemaal prikkels die door het lichaam heen gaan. Daardoor wordt uw lichaam gedwongen te reageren.

Het geheim

Na chemo is het belangrijk dat u uw lichaam weer in staat stelt om te leren wat “normaal” is.

Wat is leven zonder dat u een dwingende prikkel krijgt van dexamethason en daarna een heftige prikkel van de chemotherapie?

Zorg dat al uw voedsel biologisch is. Zorg ervoor dat de voedingsstoffen die uw lichaam binnenkomen, vrij zijn van pesticiden of insecticiden.

Gebruik puur natuurlijke voedingstoffen en het liefst ook nog voedingsstoffen die gemakkelijk te verteren zijn. Eet geen moeilijk verteerbare producten. Maak het uw mond, maag en darmen gemakkelijk, zodat u snel weer energie kunt opnemen uit het eten. Met die pure energie kunt u gaan herstellen van de zware chemokuur.

Wat is uw ervaring met dexamethason? Stel uw vraag hieronder in het commentaarveld. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

6 gedachtes op “Hoe dexamethason zijn werk doet in het lichaam”

 1. Mijn broer heeft uitgezaaide longkanker naar de hersens , hij krijgt nu vernoemd middel, de dokters hebben gezegd dat dit middel eerst afgebouwd moet worden voordat hij chemo kan krijgen. Maar telkens als dexamethason wordt afgebouwd krijgt hij een terugslag en eet niet meer wat is nu waar?

  1. Beste mevrouw Nouwens,
   wij weten nauwelijks over de situatie van uw broer en we zijn geen artsen of oncologen.
   Dus ik zal adviseren om contact op te nemen met uw regie verpleegkundige en afdeling oncologie waar uw broer wordt behandeld

 2. Ik vind Dexamethason een regelrechte ramp! Zelfs zonder chemo. Mijn lichaam is nog nooit zo energieloos en uitgeput geweest als van deze kuur. Ieder grassprietje leek de Mount Everest wel die ik moest beklimmen en het leek of mijn spieren elastiekjes waren. Van een half uurtje boodschappen doen moest ik drie uur bijkomen (lees slapen.) Het meeste eten en drinken smaakte me niet door de metaalsmaak die ik er van in mijn mond kreeg. Ook kreeg ik koorts en raakte ik opgeblazen in mijn gezicht en bovenbuik.
  Voorgeschreven was een kuur van 4 dagen 1x daags 40mg. Het kostte me 1,5 week tot weken om bij te komen van die 4 dagen. De arts na 2 kuren daarom verzocht om te stoppen en een alternatief te zoeken.

  1. Beste Michelle,
   Of de metaalsmaak in de mond het gevolg is van Dexamethason is voor mij een vraag.
   Graag wil ik met je afstemmen over het ‘wat en hoe’ van de bijwerkingen.
   Neem bij interesse ajb contact met mij op.
   mvg Edgar

 3. Ik heb uitgezaaide prostaatkanker en heb 10 dagen geleden de eerste van 6 docetaxelkuren gehad. Kreeg daarbij hoge dosering dexamethason. Na 2 dagen onophoudelijk de hik. Hik is een zeldzame bijwerking van dexa. Niet slapen daardoor en erg onrustig. Zo erg dat ik geen herhaling wil. De oncoloog wil nu de dosering halveren. Wat moet ik doen, omdat ik weinig hoop dat de hik zich niet herhaalt. Ook niet bij halvering van de dosis.

  1. Edgar Vossen

   Dank u voor uw vraag.
   Acupunctuur is een erkende aanpak bij verminderen van voortdurende hik en verbeteren van de slaap.
   Graag ontvangen wij uw telefoonnummer zodat de acu-specialist contact met u kan opnemen.

   Wij zien uw reactie graag tegemoet.

   Met vriendelijek groet,

   team KAC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *