Effecten na 3 weken Chemo Clean Up - Chemo CleanUp

Effecten na 3 weken Chemo Clean Up

Het is meer regel dan uitzondering dat mensen kampen met bijwerkingen na chemotherapie. Niet lekker in het vel zitten. Last hebben van vermoeidheidsklachten die zoveel verder gaan dan ‘wel eens moe zijn’, dat je eerder spreekt van chronische uitputting.

Bij een intakegesprek proberen we altijd in kaart te brengen hoe ernstig de mate van vermoeidheid is en wat we kunnen doen in ons traject om het maximale eruit te halen.

In onderstaande video leggen we uit wat de effecten zijn na 3 weken Chemo CleanUp door ervaringen van deelnemers te delen. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Acupunctuur en chemotherapie

Acupunctuur wordt al jaren onderzocht, vooral waar het gaat om chemo gerelateerde vermoeidheidsklachten.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology (1) van 2004, toont aan dat een testgroep van mensen die behandeld werden met acupunctuur een energieverbetering van 30% hadden. Een enorme verbetering ten opzichte van waar ze zaten.

Er zijn meer studies uitgevoerd over chemotherapie en acupunctuur. We geven je een link naar verschillende, gepubliceerde onderzoeken. Voel je vrij om ze te lezen. 

Acupunctuur heeft een geweldige staat van dienst in de oncologie. Eenvoudigweg omdat de bijwerkingen van oncologische behandelingen vaak erg intensief zijn. Met acupunctuur kan men een resultaatgerichte opvolging doen.

Effecten beschreven door deelnemers

Tijdens het Chemo CleanUp traject, dat meerdere weken duurt, is er na 3 weken een terugkomdag. We evalueren dan de afgelopen periode, bekijken wat er speelt bij de groep en wat we per individu moeten aanpassen.

Bij de meest recente terugkomdag vroegen we aan zowel de deelnemers als de partners/buddies:

“Wat merk je aan belangrijke verbeteringen?”

De deelnemers geven aan minder vermoeid te zijn dan voorheen. Sommigen ervaren het traject als intensief.

Anderen vertellen dat ze minder misselijk zijn, een afname van pijnklachten ervaren en verbetering van het concentratievermogen.

Let wel. De afname van pijnklachten is heel specifiek. Deelnemers die last hebben van neuropathie in bijvoorbeeld de handen, beschrijven dat de klachten ‘verwateren’.
Iemand beschrijft dat hij vooral last heeft van de vingertoppen. De afgelopen weken is de pijn veranderd, milder geworden en een stuk weggetrokken. Met andere woorden: niet meer geconcentreerd in de vingertoppen.

Dat geeft letterlijk aan dat er een verschuiving plaatsvindt in het lichaam. Dit is inherent aan ons perspectief dat de restanten die achter zijn gebleven na de chemotherapie, eindelijk worden opgeruimd. Een fantastische ervaring!

Minder oud

Er is een heel leuk verhaal dat we willen vertellen. Een dochter kwam met haar moeder – die last had van behoorlijke vermoeidheidsklachten – mee.

We stelde de dochter de vraag: Wat merk jij aan veranderingen op bij je moeder? 

De dochter beschrijft in haar eigen woorden: “Mama is minder oud”. Haar moeder sjokt niet meer als ze de trap opgaat. De dochter vertelt dat haar moeder van ‘sjokkend de trap oplopen’ nu meer rechtop loopt met meer helderheid in ogen en hoofd. En hoe ze gemakkelijker met haar moeder communiceert.

Heb je last van vermoeidheidsklachten en last van de bijwerkingen van chemotherapie? Wil je een inschatting hebben van wat Chemo CleanUp voor je kan doen? Maak een afspraak voor een intake. Ga naar de online vragenlijst of vul het contactformulier in.


Onderzoek

(1) Acupuncture for postchemotherapy fatigue: a phase II study, Vickers AJ, Straus DJ, Fearon B, Cassileth BR, Journal for Clinical Oncology 2004  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1511799

2 gedachtes op “Effecten na 3 weken Chemo Clean Up”

 1. Goedenmorgen, ik ben saskia, 59 jaar oud, heb 8 jaar geleden borstkanker gehad. Nog steeds vermoeid en een ruis in mijn hoofd, is daar wat aan te doen, heb veel chemo gehad, groet

  1. Edgar Vossen

   Goedemorgen Saskia,
   Vermoeidheid en ruis in het hoofd kan te maken hebben met chemo in het lichaam.
   Veelal is ook sprake van tintelingen in voeten (teentjes) en vingers, tranende ogen etc.
   Om een beter inzicht te krijgen in de aanleiding/oorzaak van uw klachten graag de vragenlijst invullen bij http://www.chemocleanup.nl
   Wij nemen dan telefonisch contact op om uw situatie te bespreken, inclusief de mogelijkheden van behandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *