Effecten na 3 weken Chemo Clean Up op vermoeidheidsklachten na chemotherapie - Chemo CleanUp

Effecten na 3 weken Chemo Clean Up op vermoeidheidsklachten na chemotherapie

Heel veel mensen hebben te maken met bijwerkingen na chemotherapie. Vaak zitten ze niet lekker in hun vel. Veel mensen hebben last van vermoeidheidsklachten. Niet ‘het wel eens moe zijn’, maar het betreft een diepe vorm van vermoeidheid die tegen uitputting aanzit.

Bij een intakegesprek probeer ik altijd in kaart te brengen hoe ernstig de mate van vermoeidheid is en wat wij eraan kunnen doen in ons traject om het maximale eruit te halen.

In onderstaande video leg ik uit wat de effecten zijn na slechts 3 weken Chemo Clean Up door ervaringen van deelnemers te delen. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Acupunctuur en chemotherapie

Acupunctuur wordt al jaren onderzocht, vooral op het gebied van chemo gerelateerde vermoeidheidsklachten.

In een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology (1) van 2004, komt duidelijk naar voren dat een testgroep van mensen die behandeld werden met acupunctuur 30%, energieverbetering hadden. Dat was een enorme verbetering ten opzichte van waar ze zaten.

Er zijn veel meer studies uitgevoerd en ik geef u een link naar verschillende onderzoeken die zijn gepubliceerd over chemotherapie en acupunctuur. Voel u vrij om hier zelf ook te grasduinen.

Acupunctuur heeft een fantastische staat van dienst in de oncologie. Eenvoudigweg omdat de bijwerkingen van oncologische behandelingen vaak heel intensief zijn en daarna niet worden opgevolgd. Met acupunctuur kan men een resultaatgerichte opvolging doen.

Effecten beschreven door deelnemers

Tijdens het Chemo Clean Up traject, dat meerdere weken duurt, vindt er na 3 weken een terugkomdag plaats. Daar kijken wij naar wat er speelt bij de groep en wat wij moeten wij aanpassen per individu.

Bij de meest recente terugkomdag zat de zaal vol met deelnemers met hun partner/buddy. Daar stelde ik deze vraag:

“Wat zijn nou de belangrijkste verbeteringen die u heeft gemerkt?”

Edgar Vossen - Chemo Clean Up

Mensen geven aan dat ze minder vermoeid zijn dan voorheen. Sommige mensen ervaren het traject als intensief, dat komt ook voor.

Anderen vertellen dat ze minder misselijk zijn en dat hun vertering beter is. Ook zaken die van belang zijn bij vermoeidheidsklachten.

Concentratieverbetering, wat toepasselijk is op werk en natuurlijk een afname van pijnklachten.

Edgar Vossen - Chemo Clean UpAfname van pijnklachten is heel specifiek. Deelnemers die last hebben van neuropathie in bijvoorbeeld handen, beschrijven dat de klachten ‘verwateren’.
Iemand beschrijft bijvoorbeeld dat hij vooral last heeft van de vingertoppen en dat in de afgelopen weken de sensatie van pijn is veranderd, milder is geworden en een stuk is weggetrokken. Niet meer geconcentreerd in de vingertoppen.

Dat geeft letterlijk aan dat er een verschuiving plaatsvindt in het lichaam. Dat strookt met mijn perspectief, dat de rommel die achter is gebleven na de chemotherapie, eindelijk wordt opgeruimd. Een fantastische ervaring!

Minder oud

Edgar Vossen - Chemo Clean UpEr is een heel leuk verhaal dat ik wil vertellen. Een dochter was met haar moeder mee gekomen. Haar moeder had last van behoorlijke vermoeidheidsklachten.

Ik stelde aan de dochter de vraag: Wat heeft u gemerkt bij uw moeder? Wat heeft u gezien in de afgelopen weken?

Zij beschreef in haar eigen woorden: “Mama is minder oud”. Haar moeder sjokt niet meer als ze de trap opgaat. De dochter beschreef dat haar moeder van een beetje sjokkend de trap oplopen met de schouders wat naar beneden, meer rechtop liep. Met meer helderheid in ogen en hoofd. En hoe ze gemakkelijker met haar moeder kan communiceren

Heeft u last van vermoeidheidsklachten en heeft u last van de bijwerkingen van chemotherapie en wilt u een inschatting hebben van wat kunnen wij doen? Maak dan een afspraak voor een intake. Ga daarvoor naar de online vragenlijst of vul het contactformulier in.


Onderzoek

(1) Acupuncture for postchemotherapy fatigue: a phase II study, Vickers AJ, Straus DJ, Fearon B, Cassileth BR, Journal for Clinical Oncology 2004  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1511799

2 gedachtes op “Effecten na 3 weken Chemo Clean Up op vermoeidheidsklachten na chemotherapie”

 1. Goedenmorgen, ik ben saskia, 59 jaar oud, heb 8 jaar geleden borstkanker gehad. Nog steeds vermoeid en een ruis in mijn hoofd, is daar wat aan te doen, heb veel chemo gehad, groet

  1. Edgar Vossen

   Goedemorgen Saskia,
   Vermoeidheid en ruis in het hoofd kan te maken hebben met chemo in het lichaam.
   Veelal is ook sprake van tintelingen in voeten (teentjes) en vingers, tranende ogen etc.
   Om een beter inzicht te krijgen in de aanleiding/oorzaak van uw klachten graag de vragenlijst invullen bij http://www.chemocleanup.nl
   Wij nemen dan telefonisch contact op om uw situatie te bespreken, inclusief de mogelijkheden van behandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *