Vermoeidheid na chemo - Chemo CleanUp

Vermoeidheid na chemo

Sinds de oprichting van Chemo CleanUp begeleiden we veel mensen die problemen ondervinden op de werkvloer. Na de behandeling met chemotherapie hebben zij last van concentratieproblemen en/of klachten met betrekking tot pijn en vermoeidheid. 

We willen daarom je aandacht vragen voor een grootschalig Nederlands onderzoek (1). Het gaat over de risico’s voor mensen met een baan na de behandeling van kanker. Het onderzoek (uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Kankerinstituut) omvat een groep van zesentwintigduizend vrouwen met borstkanker, waarbij onderzoekers hebben gekeken naar het risicoprofiel op de banenmarkt.

De uitkomst liegt er niet om. Wat blijkt? Tot tien jaar na de behandeling hebben mensen die last hebben van de bijwerkingen van chemotherapie of de behandeling van kanker in het algemeen, een verhoogd risico op het kwijtraken van hun baan.

Hierbij wat eenvoudige verwijzingen naar eerdere video’s waarin we concrete tips en praktische toepasbare oplossingen geven om verschillende klachten zelf aan te pakken.

Pijnklachten

Pijn is voor veel mensen de oorzaak dat ze te maken krijgen met problemen op de werkvloer. Bijvoorbeeld neuropathische pijn aan hun voeten.

We hebben een video gemaakt met een praktische tip die je binnen een paar minuten uitvoert zodat de pijn in de voeten afneemt. Klik op de link en bekijk de video.

Doe de oefening en ervaar het zelf.

Misselijk

Er zijn ook mensen die last hebben van misselijkheid na chemotherapie. Misselijkheid met het gevolg dat je moet overgeven, geen zin in eten hebt en/of een oncomfortabel gevoel in maag, buik darmen hebt.

De technieken die we daarvoor gebruiken, hebben we in een video bijeen gebracht. Het is praktisch, effectief en goed te combineren met de andere technieken die wij gebruiken en adviseren.

Heb jij last van misselijkheid of terugkerende misselijkheidsaanvallen op de werkvloer? Ga naar de video en voer de technieken uit.

Concentratie

Deze tip is speciaal voor mensen met concentratieklachten en mensen met taalproblematiek.

Herken jij dit?

  • Letters zwemmen voor je ogen als je een e-mail schrijft;
  • Je kunt niet op de goede woorden komen;
  • Een plotseling gewijzigd plan kun je niet zo snel bijbenen

Dan is het volgende ideaal. Deze techniek zorgt er letterlijk voor dat je het vermogen om geheugenverbindingen te maken, versterkt. Erg zinvol, praktisch en perfect te gebruiken in heel situaties. Check de video, voer de ademhalingstechniek uit en binnen 1 minuut is er aantoonbaar resultaat.

Bang je baan te verliezen?

We hebben nog een vierde video gemaakt die in theorie meer ingaat op vermoeidheid. Deze video zoomt in op een onderzoek dat is uitgevoerd onder mensen met vermoeidheidsklachten. Klik op de link en ga ernaartoe.

Zeg eens…

Welke klachten ervaar jij op de werkvloer door chemotherapie? Vul je antwoord onder in het commentaarveld in.

Onderzoek
(1) Employment and social benefits up to 10 years after breast cancer diagnosis: a population-based study (bij 26.000 patiënten met borst kanker). Paalman CH, van Leeuwen FE, Aaronson NK, de Boer AG, van de Poll-Franse L, Oldenburg HS, Schaapveld M, Britisch Journal of Cancer, Januari 2016

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *