Hoe belangrijk is je partner - Chemo CleanUp

Hoe belangrijk is je partner

In dit artikel ga ik in op het belang van je partner tijdens het proces van chemotherapie. Als je zelf kanker hebt (gehad) is het belangrijk dat je ondersteuning ervaart van je partner. Maar het is zeker net zo belangrijk dat je partner ook zijn/haar gevoelens rondom kanker kan uiten en verwerken.

In februari was ik in Apeldoorn en hield ik polsdiagnoses. Mijn eerste klant was een dame van rond de 60 en ze vroeg om een polsdiagnose om te weten hoe het met haar gesteld was. Toen ik vroeg of er nog klachten waren noemde ze alleen een kleine huidklacht.

Ik voelde haar pols en het viel me meteen op dat er een bepaalde spanning in de pols zat over de hele linie die ik niet goed kon plaatsen. Dit niets te maken had met de klacht die ze beschreef. Ik zei tegen haar: ‘Dit type spanning komt voor bij mensen die zijn geschrokken. Ik heb de indruk dat je een aantal jaar geleden heel erg bent geschrokken. Wat is er gebeurd? ’Haar adem stokte even en ze begon te huilen. Ze verontschuldigde zich en zei: ‘Mijn man heeft 3 jaar geleden te horen gekregen dat hij darmkanker had.’

Ik herkende deze spanning. Ik weet precies wat ze bedoelde. Ik ben zelf partner geweest van iemand met kanker en ik weet precies welke spanning het met zich meebrengt. Hoe spannend het kan zijn met zo’n situatie om te gaan. Ik merkte bij haar op dat zij zich waarschijnlijk heeft ingehouden in die periode. Zij gaf aan dat ze invulde dat haar problemen minder erg waren dan die van haar partner waardoor ze niet heeft gedurfd om die problemen te uiten.

Zij kreeg van mij het advies om goed voor zichzelf te zorgen. Dat het zelfs heel belangrijk is, omdat niemand wel vaart bij lange termijn spanning. Niet iemand die kanker heeft en ook zeker niet de partner van iemand met kanker.

Een goede oefening om samen te doen is de cleansing breath. Die is niet alleen belangrijk als je kanker hebt gehad, maar zeker ook als je partner bent van iemand die kanker heeft (gehad). Het is belangrijk dat jullie allebei zo goed mogelijk door deze periode heen komen. Ik raad je aan om samen de video te kijken en samen de oefening te doen. Zorg ervoor dat je elkaar hier doorheen helpt.

Tot zover. Edgar Vossen en Team ChemoCleanUp.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *