Hoe lang blijft men moe na chemo? - Chemo CleanUp

Hoe lang blijft men moe na chemo?

Eén van de meest gestelde vragen is Hoe lang blijft men moe na chemotherapie?

Mijn naam is Edgar Vossen, ik heb jarenlang ervaring in het begeleiden en ondersteunen van mensen tijdens en na hun chemotherapie traject.

In onderstaande video beantwoord ik deze vraag door te verwijzen naar twee grote onderzoeken die zijn uitgevoerd. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Structuurverandering

The University of Vermont heeft een studie (1) laten uitvoeren. De groep mensen die werd onderzocht kregen op 3 momenten een scan van de hersenen:

 1. Voor de chemo
 2. Vlak na de chemo
 3. 1 jaar na de chemo

Op die hersenscans wordt duidelijk dat een jaar na de chemo er nog steeds een structuurverandering zichtbaar is in de hersenen. Deze structuurverandering wordt geassocieerd met klachten zoals chemobrein en vermoeidheid.

De Erasmus Universiteit heeft in 2012 een studie (2) gepubliceerd waarbij ze 20 jaar na dato de neuro psychologische prestatie meten van mensen die chemotherapie hebben gehad.

Dit onderzoek geeft aan dat er 20 jaar na dato nog steeds een duidelijk verminderd functioneren is: de neuro psychologische prestaties zijn lager dan in vergelijking met mensen uit de algehele populatie.

Beide onderzoeken geven aan dat chemo wel degelijk lange tijd vermoeidheidsklachten en onhelderheidsklachten kan geven.

Prioriteit

In de afgelopen jaren heb ik heel veel mensen begeleid en ondersteund vanuit het Chemo Clean Up traject om van hun klachten af te komen, zoals vermoeidheidsklachten, chemobrein, chemo neuropathieën.

Edgar Vossen - Chemo Clean Up

De belangrijkste tip die ik u kan geven is heel eenvoudig. Maak het schoonmaken van uw lichaam na chemotherapie een echt onderdeel van uw kankerbehandeling, zorg ervoor dat u er bewust mee omgaat en dat u na de chemotherapie tijd en energie stopt in het helpen opschonen van uw lichaam. In ieder geval verwijs ik naar verschillende van onze video’s waarin ik wat technieken hierover aangeef.

(chemobrein, vermoeidheid, misselijkheid)

Super resultaat

Ik wil uw speciale aandacht vragen voor het interview dat ik had met Mady. Zij is een oud deelnemer van ons traject. Zij had 15 jaar na chemotherapie nog steeds ernstige gezondheidsklachten. In ons traject is zij van die klachten afgekomen.

Mady beschrijft hoe zij het nu van een andere kant bekijkt. Zelf heeft ze 15 jaar last gehad van de bijwerkingen van chemo, maar is daarvan af gekomen via ons traject, hoewel ze eerst sceptisch was.

Nu ziet ze helaas bij haar zusje hoe chemobrein en andere chemo gerelateerd klachten ontstaan. Als buddy kan zij gelukkig haar zus ondersteunen. De link naar het interview met Mady vindt u hier

Heeft u vragen? Stel uw vraag hieronder in het commentaarveld. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Geraadpleegde Onderzoeken
(1) Chemotherapy altered brain functional connectivity in women with breast cancer: a pilot study, Dumas JA1, Makarewicz J, Schaubhut GJ, Devins R, Albert K, Dittus K, Newhouse PA, University of Vermont
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23852814

(2) Neuropsychological performance in survivors of breast cancer more than 20 years after adjuvant chemotherapy, Koppelmans, Breteler Boogerd, Seynaeve, Gundy, Schagen in het Journal of Clinical Oncology uit 2012 Erasmus Universiteit Rotterdam
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/223703

2 gedachtes op “Hoe lang blijft men moe na chemo?”

 1. Ik ben 64 jaar. In 2007 had ik borstkanker. Beide borsten zijn geamputeerd. Ik heb 5 chemo’s gehad en 5 jaar hormoontherapie. Angstig ben ik niet en ik heb een goed leven. Ik sta twee dagen per week voor de klas. Wel ben ik geregeld heel moe. Ik vraag me af of dat nog steeds een gevolg kan zijn van de chemo. Graag uw reactie.

  1. beste mevrouw Teuben,

   uw vraag over moeheid na chemo behandelingen is een veelgestelde vraag.

   Graag willen wij met u overleggen en aanvullende vragen stellen om een nog gerichter antwoord te geven.
   Wilt u ons uw telefoonnummer aanreiken?

   Met vriendelijke groet, Edgar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *