Hoe ontstaat neuropathie bij chemo? - Chemo CleanUp

Hoe ontstaat neuropathie bij chemo?

Heb jij na of tijdens chemotherapie last van zenuwpijn in handen en/of voeten? Zenuwpijn is een klacht die vaak voorkomt bij chemotherapie.

Chemo kun je zien als een soort stroop die door je hele lichaam verspreid wordt. Deze stroop blijft zitten in de haarfijne zenuwuiteinden. Met name in de vingers en tenen. Deze chemo-resten geven veel pijnklachten zoals tintelingen, een brandend gevoel en ‘kussentjes’ gevoel. Het begint vaak met een heftige pijn. Op dit moment zijn de klachten goed te behandelen, vaak met blijvende resultaten. Na verloop van tijd nemen de pijnklachten iets af en neemt het dove gevoel toe. Dit is de alarmfase. Wil je deze klachten aanpakken met blijvende resultaten? Neem dan snel actie, want elke dag telt. 

In deze video geef ik je meer uitleg over hoe chemotherapie zenuwpijn veroorzaakt. Bekijk NU de video.

Wat is jouw ervaring met chemotherapie? Heb jij last van zenuwpijn? En wanneer ontstonden de klachten?

Laat het me weten in het commentaarveld hieronder. Zo wordt mijn blog nog waardevoller.

Tot zover. Edgar Vossen en team ChemoCleanUp

PS: heb je vragen? Stel ze gerust. Ik zal blij zijn om jou verder te helpen.
PPS: deel dit artikel svp via FB of Linked-in via de knoppen links. Zo kan ik meer mensen helpen.

12 gedachtes op “Hoe ontstaat neuropathie bij chemo?”

 1. Zere voeten ontstonden bij mij toen ik aan de herceptin begon..niet op kunnen staan of na lang zitten als een oude vrouw lopen.nu 5x acupunctuur gehad en het wordt minder

  1. Bedankt voor je reactie! Fijn dat de pijn minder wordt door acupunctuur. Het is heel belangrijk om je lichaam op te schonen na chemotherapie.

 2. Ik vond het bijzonder dat de pijn onder mn voeten pas tijdens de laatste van mn 6 TAC kuren ontstond. Inmiddels ben ik een jaar verder. S morgens bij het opstaan en na lang zitten is het nog pijnlijk en voelt het ‘stram’, daarna vooral een dof gevoel. Mee te leven maar fijn is anders.

  1. Hoi Esther, zolang je nog gevoel hebt in je voeten raden we je aan om snel actie te ondernemen. Ik verwacht dat in het afgelopen jaar de pijn langzaam minder werd, maar dat het doffe gevoel toenam. Klopt dat? De chemo kan blijvende schade aanrichten als je dit niet uit je lichaam ‘opruimt’.

 3. Cilly Luijken

  Ik heb 5 jaar geleden hormoongevoelige borstkanker gehad. 3x fec en 3x tac chemo. Tijdens de tac chemo last van mijn voeten gekregen en nu 5 jaar verder nog steeds heel veel last. Slik nu nog tamoxifen.

  1. Dag Cilly,
   dat is heel vervelend. Ik zie dat jij de 15 maart bij onze bijeenkomst komt, Edgar zal kijken wat er aan te doen is met je klacht.
   Tot dan!

 4. N. Den Braven

  Overdag gaat het wel, in de avond veel pijn in handen , benen en voeten. Dit na chemo voor prostaatkanker na 7 kuren. Kan dan nauwelijks lopen. Wie kan helpen of adviseren.

 5. Heel herkenbaar. Ruim 2 maanden na mijn laatste BEP (platina) kuur, van de in totaal 6 kuren, kreeg ik ook last van tintelingen in handen en voeten. Een maand daarna was het gevoel en mijn fijne motoriek totaal verdwenen en kreeg daar door grote problemen met het bewaren van mijn evenwicht.

  Nu ben ik een jaar verder en kan ik dit verhaal op een toetsenbord tikken. Mijn voeten zijn echter een ander verhaal. Het voelt nog steeds alsof ik 6 paar geitenwollen sokken aan heb. Het zijn niet mijn voeten meer. Soms krijg ik de aandrang om ze er af te hakken. De kanker is dan wel verdwenen maar mijn kwaliteit van leven ook.

  1. Nee Bets, helaas.
   Mijn tip is om een lokale acupuncturist te bezoeken en vragen over zijn ervaring met zenuwpijn.
   Veel succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *