Waarom kwaliteit van leven na kanker belangrijker is geworden dan overleven - Chemo CleanUp

Waarom kwaliteit van leven na kanker belangrijker is geworden dan overleven

In de afgelopen jaren is er behoorlijk veel voortgang geboekt in de behandeling van kanker. Circa 20 tot 30 jaar geleden betekende de diagnose kanker een zeer hoge kans dat iemand zou overlijden. De behandelingen waren veel grover en rigoureuzer.

Vanuit dat oude perspectief werd er dus ook veel minder gelet op wat er dan aan kwaliteit van leven overblijft na chemotherapie, maar meer op dat iemand het volhield en bleef leven.

In onderstaande video vertel ik waarom tegenwoordig kwaliteit van leven veel belangrijker is. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Quality of Life

Vroeger gingen mensen sneller dood na een diagnose kanker. Gelukkig blijven tegenwoordig steeds meer mensen leven na die onverwachte en heftige diagnose.

Dit komt onder ander door de combinatietherapie van verschillende soorten chemo’s, die tegenwoordig in een lichtere vorm worden toegediend.

De QoL indicatie (Quality of Life), oftewel kwaliteit van leven, is van groot belang. Iedereen die de bijwerkingen van chemotherapie kent, zoals de vermoeidheid, neuropathische pijnen en mentale onhelderheid, weet hoeveel het waard is dat u kwaliteit van leven overhoudt nadat u de chemotherapie hebt gehad.

Het best van chemo vs. het slechtste van chemo

Binnen het Chemo Clean Up traject is dit precies hetgeen waar wij ons op focussen. Het doel van de chemo was om de kanker te bevechten en de kankercellen te doden. Dat is het belangrijkste.

Daarna moeten wij ervoor zorgen dat u geen last hebt van het slechtste van de chemo. Dat zijn de lange- termijn bijwerkingen, die u als kankerpatiënt waarschijnlijk heel goed kent.

Veel van die klachten kunnen in een paar weken worden opgeschoond. Termijnen van 3 tot 6 weken zijn niet ongehoord. Ook als mensen last hebben van ernstige chemo gerelateerde bijwerkingen.

Wat zou uw kwaliteit van leven verbeteren? Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld.

2 gedachtes op “Waarom kwaliteit van leven na kanker belangrijker is geworden dan overleven”

  1. Ursula Dammers

    Hallo
    Mijn vraag gaat over mijn vader.
    Hij heeft uitgezaaide darmkanker. Is niet operabel. Na 9 chemokuren wordt hij op een onderhoudsdosis chemo gezet. Veel pijn in handen/voeten door chemoneuropathie. Heeft Chemo Clean Up zin voor hem?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *