Voedsel na chemo: maak er een papje van… - Chemo CleanUp

Voedsel na chemo: maak er een papje van…

Waarom is het belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten na chemotherapie?

Chemotherapie kan misselijkheid veroorzaken, heel veel mensen hebben er last van. Dat komt omdat de slijmvliezen aan de binnenkant van de maag en de darmen geïrriteerd worden.

In onderstaande video beantwoord ik de vraag waarom het belangrijk is na chemotherapie licht verteerbaar voedsel te eten. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Extra irritatie

Zolang de slijmvliezen na chemotherapie niet goed zijn hersteld, is het moeilijker voor het lichaam om voedsel te verteren. De slijmvliezen kunnen de darmwand niet beschermen tegen wat er binnenkomt.

Eet u koude groenten zoals stukjes wortel, dan kunnen die harde stukjes voor extra irritatie zorgen in de darmen. Dat is niet fijn, omdat uw darmen al zo gevoelig zijn van de chemo.

Maaltijdpap

Zorg dat u gemakkelijk verteerbaar eten tot u neemt in de weken na de chemotherapie. Kauw extra goed, zodat uw eten meer een soort pap is.

Die maaltijdpap die u doorslikt, hoeft dan minder te worden gekneed in de maag. De chemische vertering door de sappen van het lichaam, gaat dan vele malen soepeler. Wanneer u dit niet doet, loopt u het risico dat maag- en darmklachten langer aanhouden dan strikt noodzakelijk is.

Zorg ervoor dat u uw eten voldoende warm maakt en daardoor gemakkelijk uit elkaar valt. Kook het ook niet te lang, want dan kookt u alle vitaminen en mineralen eruit.

Heeft u aandacht besteed aan de verteerbaarheid van uw voedsel? Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld. Heeft u vragen, stel ze in het commentaarveld en ik doe mijn uiterste best deze te beantwoorden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *