2 effectieve manieren om snel van uw misselijkheid af te komen - Chemo CleanUp
Edgar Vossen - Chemo Clean Up

2 effectieve technieken om snel van uw misselijkheid af te komen

In een heleboel chemotherapiekuren komen maag- en darmklachten voor. Heel veel mensen hebben last van misselijkheid, oprispingen en overgeven. Dat is zeer ongemakkelijk.

In onderstaande video leg ik u 2 technieken uit aan de hand van onderzoek dat is uitgevoerd: het gaat om gember en om P6. U kunt ze zelf meteen toepassen om van uw misselijkheid af te komen. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Slechts 45%

Een paar jaar geleden is door Thaise artsen een publicatie (1) uitgegeven over de toepassing van accupunctuur P6 bij het verminderen van misselijkheid, specifiek bij mensen die chemotherapie kregen. Het werd vergeleken met een groep die gemiddelde antimisselijkheidsmedicatie kregen.

De uitkomst was dat in de accupunctuurgroep slechts 45% mensen last hadden van misselijkheid en overgeven. En in de controlegroep met medicatie had er 65% last van misselijkheid. Dat is een significant verschil.

P6

Edgar Vossen - Chemo Clean UpIedere acupuncturist kent punt P6, dat is één van de mooiste punten die wij gebruiken bij misselijkheden van allerlei oorzaken. Of het nu ochtendmisselijkheid is bij zwangerschap of misselijkheid als bijwerking van chemotherapie.

Dit P6 punt is heel gemakkelijk om bij uzelf te prikkelen of te gebruiken. Ik laat u zien waar u dat kunt doen en hoe (zie ook video).

Ik heb hier de binnenkant van mijn hand en pols. In de binnenkant zit dat punt. U legt twee vingers (wijsvinger en middelvinger) onder de polslijn. Aan de onderkant van die vingers kunt u drukken. Als u met uw duim indrukt, dan krijgt u een regulerend effect op de zenuw die hieronder ligt.

Onderzoek heeft aangegeven dat dit punt direct effect heeft op de activiteit van de vagus zenuw. Dit is de zenuw die een groot deel van de misselijkheidssignalen doorgeeft. Als u  die zenuw kunt beïnvloeden, kunt u de misselijkheid duidelijk verminderen. 

Let op

Waar u op dient te letten is dat u het bloedvat niet kapot drukt. Juist als u gevoelige bloedvaten hebt, kunt u een bloeduitstorting veroorzaken. Zorg ervoor dat u (als u twee pezen hebt) tussen de twee pezen zit. Niet iedereen heeft twee pezen, sommigen hebben maar één pees.

Gember

Edgar Vossen - Chemo Clean UpDe gemberwortel is al heel lang bekend om zijn vermogen om misselijkheid te verminderen. Modern onderzoek laat zien dat de gemberwortel een heel direct effect heeft op de kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met chemotherapie.

Het blad Nutrients is in augustus 2017 een artikel gepubliceerd (2) waarin onderzoekers een mooie dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek hebben opgezet, waarbij ze de effectiviteit bekeken van de gember in vergelijking tot placebo medicatie.

Wat blijkt, gember verhoogt de kwaliteit van leven. Niet alleen omdat het de misselijkheid vermindert, maar ook omdat er geen bijwerkingen zijn zoals constipatie en vermoeidheid. Bijwerkingen die wel voorkomen bij antimisselijkheidsmedicatie. Omdat vermoeidheid ook één van de veel voorkomende effecten is van chemotherapie, heeft de gember een dubbelpositief effect.

Gember thee

Edgar Vossen - Chemo Clean UpNeem verse gember en snijdt het in ongeveer 5 dunnen plakjes. Deze plakjes doet u in kokend water en  laat dit vervolgens 5 tot 10 minuten trekken. De gemberthee drinkt u gedurende de dag op.
Als het lastig is om dit met verse gember te doen, ga dan naar een natuurwinkel waar ze hoge kwaliteitsgember theeën hebben.

Zeer de moeite waard om uit te voeren als u last heeft van de bijwerkingen van chemomisselijkheid.

Als u vragen heeft naar aanleiding van deze video, stel ze ons gerust. Als u last hebt van maag- en darmklachten die lang aanhouden na chemotherapie, vul ons het online vragenformulier in. Als u op dit moment last heeft van chemomisselijkheid kun u naar de bovengenoemde antimisselijkheidstraining gaan.

Ik hoop dat u snel verlichting ervaart van uw klachten.

Onderzoek

(1) Efficacy of acupuncture in prevention of delayed chemotherapy induced nausea and vomiting in gynecologic cancer patients,  Rithirangsriroj K, Manchana T, Akkayagorn L, Gynecologic Oncology Januari 2015 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25449310

(2) The Effect of a Standardized Ginger Extract on Chemotherapy-Induced Nausea-Related Quality of Life in Patients Undergoing Moderately or Highly Emetogenic Chemotherapy, Marx W, McCarthy AL, Ried K, McKavanagh D, Vitetta L, Sali A, Lohning A, Isenring E, Nutrients Augustus 2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805667

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *