De invloed van roken op chemo neuropathie - Chemo CleanUp

De invloed van roken op chemo neuropathie

We weten allemaal dat roken slecht is. Het tast belangrijke onderdelen van je lichaam aan. Je longen en ook zenuwen. Hoe dat werkt en wat de invloed is op neuropathie na chemotherapie leg ik in dit artikel en in de video uit.

Lees je liever? Onder de video staat het artikel.

Zenuwgif

In het onderzoek dat uitgevoerd is door Seretny en Currie (1) is aangegeven dat één van de factoren die zwaar weegt bij het ontwikkelen van neuropathie te maken heeft met roken. Dat konden zij in de statistieken zien. Het onderzoek is een analyse van de onderzoeken die er zijn op het gebied van de ontwikkeling van neuropathie als gevolg van chemotherapie.

Veel mensen die roken, merken dat roken verslavend is. Dat komt vanwege de stof nicotine. Nicotine is bekend als een neurotoxine. Het is een licht zenuwgif.

Dat lichte zenuwgif geeft precies die prikkeling, die we zo plezierig vinden.

Overprikkeling

Uiteindelijk geeft nicotine een verhoogde kans op klachten, omdat de zenuwen al een stuk overprikkeld zijn. Nicotine heeft zijn effect in de hersenen waar zenuwprikkels worden ontvangen.

Wanneer je daar overheen ook nog de effecten krijgt van chemotherapie, dan is dat een verdubbeld slecht effect.

Heb je vragen over jouw neuropathie?Stel je vraag hieronder in het commentaarveld. Wij zullen jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

(1) Seretny M, Currie GL, Sena ES, Ramnarine S, Grant R, MacLeod MR, Colvin LA, Fallon M.Incidence, prevalence, and predictors of chemotherapy-induced peripheral neuropathy: A systematic review and meta-analysis. Pain. 2014;155(12):2461-70 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304395914004436

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *