Wat piept daar zo? - Chemo CleanUp

Wat piept daar zo?

Wij hebben in ons lichaam een enorm groot aantal zenuwen en zenuwtakken, en zo ook naar de oren toe.

Wanneer mensen chemotherapie hebben, dan gaat de chemo door het hele lichaam heen. Zo kan het ook terecht komen bij de zenuwen van de oren en de oorschelp.

In onderstaande video vertel ik hoe het komt dat u na chemotherapie een pieptoon in uw oor kunt hebben. Leest ue liever? Onder de video staat het artikel.

Om gek van te worden

Wanneer de chemo irriteert, dan geeft dat verschillende effecten bij verschillende soorten zenuwen. Wanneer iemand irritatie krijgt in de zenuwen van de voeten en de vingers, dan zijn het vaak pijnlijke sensaties of vreemde temperatuur sensaties.

Onze oren zijn er niet op uit om temperaturen en dergelijke te voelen, maar wel om geluiden te interpreteren. Als zo’n zenuw dan geïrriteerd is, door iets in de hersenen van de chemo, dan kan dat een sterke pieptoon of een diepere ruis veroorzaken. Dit is heel vervelend. Sommige mensen worden er een beetje gek van.

Moeilijk te behandelen? Of niet…

Tinnitus staat erom bekend dat het zeer moeilijk te behandelen is en ik ken weinig behandelaren die laconiek doen over tinnitus. Het punt bij dit type tinnitus is dat het wel degelijk behandelbaar is.

Deze tinnitus is specifiek, want hij is gerelateerd aan de chemotherapie. Stel uzelf hierbij twee vragen:

 1. Op welke termijn na de chemotherapie ontstond de tinnitus?
 2. Hoe lang is de chemotherapie geleden?

Hoe sneller u erbij bent, hoe sneller u ervan af kunt komen. Binnen het Chemo Clean Up programma hebben wij specifieke technieken die ingaan op dit soort opvallende extra klachten.

Vanaf de terugkomdag halverwege het traject is daar individuele aandacht voor.

Heeft u last van tinnitus en hoe lang is de chemo bij u geleden? Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld.

2 gedachtes op “Wat piept daar zo?”

 1. Sinds opstart Herceptine lijkt het dat ik last heb van slapeloosheid. Eerst 3 keer EC gehad en dan 9 taxotere. Bijna aan het einde van de 18 keer Herceptine.

 2. Hoi, heb tinnitus overgehouden nadat ik ben geopereerd aan een kwaadaardige hersentumor. Daarna heb ik 6 weken lang 5 dagen in de week bestraling gehad in het AZM Maastricht. Daarna nog een half jaar chemo in tabletvorm. Dit is nu 13 jaar geleden. De tinnutus ontstond tijdens de bestralingsperiode. Trouwens succesvol geopereerd aan een zeer kwaadaardige tumor die nog steeds weg is.

  Ik heb daarna bij Adelante in Heerlen onderzocht of er wat aan de tinnitus te doen was.

  Optie 1 was een apparaatje in het oor wat een tegengeluid maakt wat de tinnitus zou maskeren. Hier was mijn geluid te hard voor.
  Optie 2 therapie om het geluid te accepteren. Dit was bij mij niet nodig ik had het al geaccepteerd. Overigens niet gemakkelijk.

  Ik hoor het geluid een hele hoge pieptoon dag en nacht heel erg hard. Ik kan me niet voorstellen dat er na 13 jaar nog iets aan te doen is maar ben wel heel benieuwd. Ik wijd de tinnitus zelf aan een beschadiging aan de zenuwen door de bestraling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *