De top 5 klachten na chemotherapie - Chemo CleanUp
Edgar Vossen - Chemo Clean Up

De top 5 klachten na chemotherapie

In mijn praktijk werk ik veel met mensen die te maken hebben met klachten die ontstaan naar aanleiding van de chemotherapie die ze krijgen.

Hoewel de klachten divers zijn, zijn er 5 klachten die steeds weer voorbijkomen. In dit artikel aandacht voor De top 5 klachten na chemotherapie.

In onderstaande video vertel ik je de top 5 van klachten. Lees je liever? Onder de video staat het artikel.

De top 5 klachten

 1. Neuropatische klachten
 2. Misselijkheid
 3. Chemobrein
 4. Vermoeidheidsklachten
 5. Ontstekingen door het lichaam

De klachten nader bekeken

1. Neuropathie is één van de meest gehoorde klachten na chemotherapie. 67% van de mensen krijgt hier mee te maken en bij meer dan één derde hiervan blijft de neuropathie langdurig aanwezig.

Dit zijn ernstige klachten aan handen en voeten. Per patiënt verschilt het enorm. De één heeft er een beetje last van en de ander kan helemaal niet meer lopen. Lees het artikel over neuropathie voor meer informatie hierover

Edgar Vossen - Chemo Clean Up

2. Daarnaast hebben patiënten veel te maken met misselijkheid en klachten aan het spijsverteringskanaal tijdens de chemotherapie. De chemo tast de slijmvliezen van maag en darmen aan.Ook na het stoppen van de chemo blijven er mensen die moeite hebben met eten en drinken. Ze hebben een opgeblazen buik, een wisselende ontlasting. Klachten die ze niet hadden voor de chemotherapie.

3. Een derde klacht is het chemobrein. Deze klacht associeert met chemo resten die op één of andere manier het functioneren van het hoofd veranderen.In het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis is recentelijk uit een studie naar voren gekomen dat mensen met chemobrein gemiddeld 6 jaar in hersen functioneren achteruitgaan. Een dramatische vermindering van cognitief functioneren.

De partner van iemand met chemobrein merkt opeens dat hij of zij langer doet over een boek of een gesprek niet meer lang kan volhouden.

4. Vermoeidheid is ook een veel gehoorde klacht na chemotherapie. Dat is op zich ook niet vreemd. Eerst krijg je een nare diagnose van kanker en vervolgens krijg je een zware behandeling. Het is niet vreemd dat vermoeidheid opkomt tijdens de chemo.

Edgar Vossen - Chemo Clean Up

Het is wel opvallend hoe veel mensen langdurig na de chemo die slopende vermoeidheid blijven ervaren.Ik heb heel veel ervaring met mensen die na hun chemotherapie weer aan het werk wilden. Ze komen er dan achter dat het de vermoeidheid is die ze nekt.

Onderzoeken geven aan dat mensen die last hebben van vermoeidheid na chemotherapie tot 10 jaar na dato verhoogde ontstekingseiwitten in hun bloed hebben. Dit is een opvallend onderzoek waar ik later verder op in zal gaan.

5. Een vijfde klacht is ontstekingen. Ontstekingen door het hele lichaam. Bij vrouwen met borstkanker komen blaasontstekingen beduidend meer voor, dit is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen.In de praktijk geven cliënten aan dat hun huisarts of uroloog ontkent dat dit iets te maken kan hebben met de chemotherapie.

De onderzoeken zijn heel duidelijk. Mensen die chemotherapie hebben gehad, hebben in de regel verhoogde kans op ontstekingen.

In de praktijk zie ik dat er mensen zijn met opvallende en bijzondere ontstekingen. Bijvoorbeeld aan de schildklier of leverwaardes die vreemd blijven, lichte ontstekingen in de mond, keel, maag of darmen. Zonder dat er een duidelijke aanduiding is.

Heb jij ook te maken met vreemde onverklaarbare ontstekingen na je chemotherapie en heb je daar vragen over? Stel ze hieronder in het commentaarveld. Ik zal mijn best doen om jouw vragen zo veel mogelijk te beantwoorden.

17 gedachtes op “De top 5 klachten na chemotherapie”

 1. Kyra Swelheim

  In 2008 hebben ze bij mij borstkanker ontdekt waarna operatie, 30 bestralingen en 5 chemokuren volgden . Heb na 9 jaar nog steeds last v kleine ontstekingen , tintelende /gloeiende voeten en tenen en vermoeidheid . Is daar nog iets aan te doen .

 2. Ik had in 2010 borstkanker heb sedert chemo veel pijn in nek en onderrug en ook in handen en voeten eigenlijk al mijn beenderen doen pijn soms ben ik bang dat ik botkanker heb ik heb fec en tacxotere chemo gekregen en ook bestralingen maar de pijn begon na de laatste chemobehandeling

 3. Sarah Keppens

  Ik was 32 toen ik borstkanker kreeg…heb chemo 6/3 fex en taxcotair en bestraling beide borsten geamputeerd en ene kana oksel klieren verwijderd. Erna onderhouds chemo. Terug hervallen dan heb ik tot vorig jaar 2 jaar catzilla chemo gekregen om de 2 weken..heel goed verdraag baar maar heel veel ontstekingen en vermoeidheid….nu heb ik van oktober vorig jaar borstreconstructie gekregen deze wonden op bestraalde huid krijgen ze niet gesloten..mijn petscan was heel goed. Goede lever waarden wel altijd onsteking in het bloed… ik hoop dat mij is iemand kan helopen of raad weet om mijn wonden te doen genezen dit is al een jaar aan de gang ik neem heel veel antibiotica nu al van augustus mijn huid blijft zweren

 4. Elsje Broeken

  Wat herkenbaar ook ik ervaar klachten van bijna alles wat hier beschreven en besproken wordt eind 2013 laatste chemo gehad
  Ergste klachten bij mij
  Moe
  concentratie
  Ontstekingen
  Zenuw/ spierpijn
  Schildklier probleem
  Opstipatie

 5. Sandra de Haas

  De ontstekingsgevoeligheid is heel herkenbaar. Na mijn chemo’ s 3 winters ontstoken vingertoppen gehad. Hierdoor bij enkele vingers nu n halve cm top kwijt. En daar n eeltachtige huid voor teruggekregen. Gelukkig hier afgelopen winter geen last van gehad. Wel spontaan ontstekingen op mijn onderbeen waardoor hier hele lelijke bruine vlekken zijn ontstaan. En lichtjes neuropathie in mijn voeten denk ik. Gelukkig is mijn energie level wel ver hersteld.

 6. De klachten die je hierboven hebt beschreven komen mij maar al te bekend voor. Vier jaar geleden werd er bij mij borstkanker gevonden en ben ik het traject van chemotherapie, operatie en nabehandeling ingegaan.

  Ook ik had deze klachten na afloop maar tot overmaat van ramp kreeg ik weer te maken met terugkerende borstkanker. Ook deze keer weer het traject chemotherapie en operatie.
  Maar deze keer dronk ik KANGENWATER. Alles waar ik de eerste keer last van had bleef deze keer uit terwijl het om de zelfde behandeling ging. Ik ben veel minder ziek geweest en veel sneller herstel.

  Ook had ik dit keer geen chemobrein. Het is de moeite waard om je daar eens in te verdiepen. Wil je meer weten mag je met alle plezier contact met ons opnemen. Ik ben er van overtuigd dat dit water mij hier doorheen heeft geholpen.

 7. Ik heb al 40 jaar fybromialgie , maar kon daar goed mee functioneren. Maar sinds de chemo lukt dat niet meer. Veel last van vermoeidheid , moet veel rusten. Ook heb ik een chemobrein er aan overgehouden. Chemo is al 3 jaar geleden. Is daar nog iets aan te doen ?

 8. Helaas lees ik hier nergens dat je er ook allerlei allergische klachten aan over kunt houden. Ik heb een enorme overgevoeligheid voor make-up, wasmiddel, shampoo, zeep en haarlak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *