Veelgestelde vragen - Chemo CleanUp

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen? Vul gerust het contactformulier in. We beantwoorden uw vraag binnen 3 werkdagen.

1. Sinds de chemo heb ik last van terugkerende longontstekingen, afgelopen jaar al 3 keer, komt dit door de chemo? Mijn arts zegt van niet.
2. Werkt ChemoCleanUp ook bij de bijwerkingen van Tamoxifen, zoals gewrichtsklachten en concentratieproblemen?
3. Sinds de chemo’s is mijn haargroei nooit meer goed teruggekomen, mijn haar is dun, broos en ik heb kale plekken, wat kan ik hieraan doen?
4. Waarom zag ik tijdens de chemokuur slechter en heb ik nu last van opgezette oogleden in de ochtend met schilfertjes?
5. Kan mijn MS worden behandeld met het CCU (ChemoCleanUp) traject?
6. Ik heb langer dan twee jaar geleden chemo gehad, wat kan CCU nu nog doen?
7. Hoe lang na chemo kunnen klachten nog reageren op het CCU traject?
8. Wat is het verschil tussen chemo neuropathie en ‘normale’ neuropathie?
Mijn vraag staat er niet tussen. Hoe kan ik in contact komen met jullie? 

1. Sinds de chemo heb ik last van terugkerende longontstekingen, afgelopen jaar al 3 keer. Komt dit door de chemo? Mijn arts zegt van niet.

Deze vraag komt veel voor, net als terugkerende blaasontstekingen. Ja, mijn ervaring is dat dit zeker komt door de chemo. Bedenk dat de chemo ook de witte bloedcellen kapotmaakt, ons afweersysteem, waardoor het des te gemakkelijker is dat bacteriën kunnen terugkomen. Daarnaast valt het op dat het lichaam veel moeite heeft om van chemo af te komen. Deelnemers aan het CCU (ChemoCleanUp) traject merken dat terugkerende ontstekingen wegblijven na het traject, dat energie toeneemt en chemo-hoest verdwijnt.Ik hoor helaas vaak dat artsen ontkennen dat chemo achter kan blijven in het lichaam. Dit is eenvoudigweg niet waar. Zie de publicatie van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16286908 die beschrijft dat twintig jaar na chemo resten van chemo nog zichtbare sporen heeft achtergelaten in het brein.

2. Werkt ChemoCleanUp ook bij de bijwerkingen van Tamoxifen, zoals gewrichtsklachten en concentratieproblemen?

Deze vraag heeft wat extra uitleg nodig. Het CCU traject is ontworpen voor chemo bijwerkingen en Tamoxifen is geen chemo, maar een anti-hormoon-middel. Maar Tamoxifen wordt vaak ingezet bij hormoongevoelige tumoren nadat er chemo is ingezet. Bij hormoongevoelige borstkanker is er in de afgelopen jaren veelal het 4 x AC + 12 x Taxol + 5-10 jaar Tamoxifen protocol gebruikt. Een cliënt krijgt dan eerst een operatie en bestraling, vervolgens 4 maanden chemo en aansluitend Tamoxifen. Hierdoor worden de lange termijn bijwerkingen vaak gezien als de bijwerkingen van Tamoxifen, dit is dus misleidend en moeilijk te doorzien voor behandelaren.

Het CCU traject helpt om Tamoxifen effectief zijn werk te kunnen laten doen, zonder de bijwerkingen die komen door de intense chemo’s. Veel voorkomende bijwerkingen van Tamoxifen zoals vermoeidheid, concentratie-problemen, gewrichtsklachten, gewichtstoename en vocht vasthouden komen ook voor bij chemo. Daarbij zijn het dan niet de gevolgen van de veranderende hormoonspiegel, maar de ontstekingsreacties van het lichaam op de onopgeruimde Taxol.

Het CCU traject helpt snel om alle chemo resten uit het lichaam te halen, waardoor de Tamoxifen effectiever zijn werk kan doen om de hormoongevoelige kankercellen-ontwikkeling tegen te houden.Zit u nu in een Tamoxifen-traject en heeft u last van chemo-brein of ontstekingen? Vul de vragenlijst nauwkeurig in en vermeld alle klachten die u vanaf het begin van de chemo’s tot en met nu hebt. 

3. Sinds de chemo’s is mijn haargroei nooit meer goed teruggekomen, mijn haar is dun, broos en ik heb kale plekken. Wat kan ik hieraan doen?

Haren zijn sneldelende cellen. Chemo’s doden kankercellen door sneldelende cellen kapot te maken, hierdoor ontstaat de bekende chemo kaalheid. Zolang resten van chemo in de hoofdhuid zitten, rondom de matrix van de haar-folikels kunnen die hun werk niet goed doen waardoor het haar dun en broos blijft en kale plekken blijven..Nadat de chemokuur is afgerond is dit gemakkelijk en snel te verhelpen. Deelnemers merken dat na het opruimen van de chemo haargroei herstelt en de kwaliteit van het haar merkbaar toeneemt.Bekijk ook de ervaringsverhalen van Aukje en Lineke die dit allebei herkennen. Lineke beschrijft onder andere dat haar kapper, die niet wist dat ze in het CCU traject zat door haar haar aan het woelen was en vroeg wat ze had gedaan omdat het zoveel voller voelde.

4. Waarom zag ik tijdens de chemokuur slechter en heb ik nu last van opgezette oogleden in de ochtend met schilfertjes?

Chemo gaat door het hele lichaam heen en komt dus ook bij de ogen. Er zijn twee zenuwen die de ogen aansturen, de optische zenuw geeft het beeld door aan de hersenen en de spieren van de oogbollen worden aangestuurd door de occular motor zenuw, die ook de oogleden aanstuurt. Heel veel mensen merken dat ze tijdens en na chemo minder helder zien.

Als chemo ergens in de hersenen vast blijft zitten wordt de functie gestoord, hierdoor kunnen beeld-veranderingen plaatsvinden. Wanneer het lichaam de chemo-resten naar buiten duwt, dan kan weefsel, zoals de oogleden opzetten, geïrriteerd zijn en schilferen. Als zenuwen het lichaam een ontstekingsreactie opzet om de chemo op te ruimen kan dit leiden tot uitval van zenuwfunctie, zoals ontsteking van de oogzenuw wat een chemo-blindheid kan geven. Dit zijn allemaal vormen van chemo-brein die in veel varianten voorkomt en waarvoor speciale aanpassingen in het CCU traject zitten. Het is logisch dat alle vormen van chemo-brein ernstig zijn en er is opvallend weinig onderzoek naar het ontstaan hiervan.

Binnen het CCU traject is er speciale aandacht voor vormen van chemo-brein. Chemo-brein kan ernstig de kwaliteit van het leven verminderen voor de cliënt en kan voor de partner betekenen dat deze zijn geliefde niet meer herkent in gedrag en karakter. Bekijk ook het ervaringsverhaal van Aukje en John. Let op hoe John de gedragsverandering van Aukje beschrijft. Hersenweefsel en zenuw-weefsel zijn zeer gevoelig voor chemo, hoe sneller je er bij bent hoe meer schade je kunt voorkomen.

5. Kan mijn MS worden behandelt met het CCU traject?

Enige tijd geleden nam Angela contact met me op met de vraag of haar MS, de gevreesde Multiple Sclerose, kon komen door de chemo die ze 12 jaar daarvoor had gehad. Het viel haar op dat de artsen hier geen duidelijke antwoorden op konden geven. Vanuit mijn ervaringen met chemo-brein heb ik er geen enkele twijfel aan: het is ondertussen duidelijk dat ieder lichaam anders omgaat met chemo. Dat chemo gemakkelijk vast blijft plakken zonder snel ingrijpen en dat klachten jaren later nog de kop op kunnen steken.

6. Ik heb langer dan twee jaar geleden chemo gehad, wat kan CCU nu nog doen?

Het is heel eenvoudig: hoe langer chemo blijft plakken in je lichaam, hoe moeilijk het is om alle schade terug te draaien, maar er is ook hoop! Bekijk het verhaal van Gea, die vijf jaar lang, in haar eigen woorden, een dood vogeltje was, nauwelijks in de benen kon komen en niet vooruit te branden was.Ik wist dat we met het CCU-2 traject lang vastzittende chemo konden opruimen, maar Gea’s verbetering was voor iedereen een positieve verassing. Binnen een week na het starten van het CCU traject was ze van het nare gevoel in haar benen af. Griepbenen noemde ze ze. Haar energie nam toe van een 3 naar een 10+. Ze merkte dat haar lichaam veel rommel op ging ruimen.

7. Hoe lang na chemo kunnen klachten nog reageren op het CCU traject?

13 jaar. De langst onbehandelde chemo-klachten zijn van Nina. Ze was 3 toen ze is behandeld met een flinke mix aan chemo’s, waaronder de Vincristine die bekend staat om z’n neuropathieën.Ze gaf vermoeidheidsklachten aan bij het naar school fietsen en een zenuwpijn beschrijving op de wreef van haar voeten. Haar moeder beschreef dat haar dochter 3 keer per maand om vijf uur ’s ochtends nachtmerries had en één keer per maand in een vreemde woede uitbarstte waarvan ze zichzelf niets meer herinnerde naderhand.

De woede en nachtmerries geven de indruk dat haar chemo-brein behoorlijk intens was. Vanaf de eerste weken in het intensieve CCU traject werd ze kalmer, ze had meer energie en veranderde de tijd van de nachtmerries. Voor het eerst beschreef ze dat ze geen kramp kreeg wanneer ze zich uitrekte en merkte haar moeder duidelijk kalmer gedrag op en merkte ook op dat ze zich voor het eerst in haar jonge leven kon ontspannen.Nachtmerries komen vaker voor bij mensen die chemo hebben gehad en zijn mogelijk een vorm van chemo-brein. Deelnemers geven duidelijk aan dat de slaapkwaliteit verbetert, waardoor overdag meer helderheid geeft en meer energie beschikbaar is.

8. Wat is het verschil tussen chemo neuropathie en ‘normale’ neuropathie?

Dit is een van de belangrijkste vragen. Neuropathie zelf is schade aan zenuwen. Chemo neuropathie is schade aan zenuwen omdat chemo als een brandend zuur blijft plakken en het lichaam afvalresten niet kan afvoeren. Zolang de chemo blijft ‘plakken’ is er prikkeling van pijn op de zenuwen en kunnen de zenuwen niet herstellen. Eenvoudigweg door ouder worden neemt de functie langzaamaan steeds meer af, met alle gevolgen van dien.Pas wanneer de chemo weg is, pas wanneer ALLE chemo weg is, kan het lichaam beginnen met herstellen. Kunnen haren weer groeien. Kunnen ontstoken weefsels en organen weer normaal gaan werken. Bedenk, het gezicht van kanker is het gezicht van chemo.

Dit was het belangrijkste puzzelstuk voor de ontwikkeling van de CCU aanpak. Het geeft ook meteen aan waarom snelheid het allergrootste belang is. Zolang chemo-afval op en in weefsels zit, vreet het die weefsels aan en kunnen die niet herstellen. Wanneer alle chemo weg is, blijft een ‘schone’ schade achter en dan pas kan het lichaam die gaan herstellen.Er zijn verschillende deelnemers die dit duidelijk verwoorden. Bekijk de ervaringsverhalen van Boris en Aad, luister hoe zij beiden enige jaren met chemo neuropathie rondliepen. Allebei een duidelijke verbetering merkten door het traject, maar ook na de CCU nog neuropathie-gevoel hadden, hoewel het veel minder de kwaliteit van hun leven beïnvloedde. Merk ook op hoe Aimee zichtbaar de gelaatskleur van haar vader zag verbeteren en zijn humeur merkbaar beter was, zonniger en minder depressief.

Mijn vraag is niet beantwoord. Hoe kan ik in contact komen met jullie?

Vul onderstaand formulier gerust in met uw vraag. We beantwoorden deze binnen 3 werkdagen.[gravityform id=2 title=false description=false ajax=true]