Vergelijk uzelf wél met anderen - Chemo CleanUp

Vergelijk uzelf wél met anderen

Waarom u zich oud voelt na chemo

Regelmatig spreek ik cliënten die te maken krijgen met neuropathieën en ernstige vermoeidheid. Dan vraag ik in het gesprek: “U bent wat vermoeider, wat merkt u nog meer?”

Meestal is het de partner die aangeeft dat degene minder goed kan onthouden en stukken van gesprekken mist. Wat speelt daar nu?

Soms zegt een cliënt: “Dat hoort ook bij het ouder worden.” Dan heb ik het over mensen die een jaar tot 5 jaar geleden chemotherapie hebben gehad.

In onderstaande video beantwoord ik de vraag waarom u zich ouder voelt na chemo. Leest u liever? Onder de video staat het artikel.

Vergelijk uzelf

Het is opvallend hoeveel mensen die chemoklachten hebben, de bijwerkingen van chemo toeschrijven aan ouder worden en het een beetje onder de mat vegen dat het door de chemo komt.

Ik vraag ze dan te kijken naar een vriend of vriendin van dezelfde leeftijd. Ik vraag ze te kijken hoe die persoon, zonder kanker en chemo, ouder is geworden over dezelfde periode. Daar heeft iedereen wel een voorbeeld van.

De conclusie is veelal dat die persoon beduidend minder achteruitgegaan is.

Erkennen

Soms wordt het toegekend aan het stukje van kanker en de diagnose, dat speelt mee. Niemand wordt vrolijk en jonger van de diagnose kanker.
Er zijn veel mensen met heel specifieke klachten:

Het is opvallend hoeveel mensen deze klachten onder de noemer ‘ouder’ worden schuiven. Meestal is dit niet waar. Kijk eens goed naar leeftijdgenoten en erken de klachten die u hebt en onderzoek waar ze vandaan komen.

Mensen met klachten kunnen als ze het Chemo Clean Up traject hebben doorlopen, merken dat hun vitaliteit voor een heel belangrijk deel weer terugkomt. Er zijn heel wat deelnemers die aangeven dat zij hun energie terugkregen en dat zij zichzelf ook weer hebben teruggevonden.

Voelt u zich ‘ouder’ dan leeftijdsgenoten?
Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld. Heeft u vragen, stel ze ook in het commentaarveld.

1 gedachte op “Vergelijk uzelf wél met anderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *