Wat heeft een vies koffiekopje te maken met uw chemotherapie? - Chemo CleanUp

Wat heeft een vies koffiekopje te maken met uw chemotherapie?

In 2009 is door Sioka en Kyritsis een onderzoek (1) gepubliceerd in het Journal of Cancer Chemo Therapy and Farmacology.

In dat onderzoek geven zij aan hoe verschillende therapeutische middelen een toxiciteit opbouwen, gifstoffen opbouwen in het lichaam, en wat de gevolgen hiervan zijn voor de bijwerkingen voor mensen na chemo.

In onderstaande video vertel ik u wat een vies koffie kopje te maken heeft met uw chemotherapie. Leest u liever? Onder de video staat het artikel. 

Het verhaal van het vieze koffiekopje

Ik heb hier een koffiekopje. Ik heb deze drie keer achter elkaar met koffie gevuld. Steeds liet ik het even staan, om het daarna leeg te gooien en opnieuw te vullen. Dit gebruik ik als een manier om aan te geven wat er gebeurt in het lichaam.

Uw lichaam is het koffiekopje, de chemo die erin komt is de koffie. Die ‘koffie’ doet zijn werk, dat is waar wij chemo voor willen gebruiken. Vervolgens gaat de chemo het lichaam weer uit, u plast het overgrote deel van de chemo er snel uit, soms binnen een aantal uren.

Wat gebeurt er dan?

Ook al is alle koffie uit het kopje, u ziet dat er een aanslag in het kopje achterblijft. Dat gebeurt ook met de chemo in uw lichaam, er blijft een soort aanslag achter. Vanuit een natuurgeneeskundig standpunt is dit wat ik zie bij deelnemers in het Chemo Clean Up traject.

Wat u het beste kunt doen, is ervoor zorgen dat het ‘kopje’ zo schoon mogelijk wordt. Dat er zo min mogelijk gevolgen van de chemotherapie achterblijven in het lichaam. Of dat nou deeltjes van de chemo zelf zijn of de gevolgen van de chemo, dat is niet van groot belang. Het gaat erom dat het lichaam zelf zo schoon mogelijk wordt.

Hardnekkig aanslag

U begrijpt dat in het voorbeeld van het koffiekopje, dat hoe langer het kopje blijft staan met die aanslag, hoe moeilijker het is om dat kopje schoon te maken.

Want als ik dit kopje een jaar lang laat staan, dan is het veel moeilijker om schoon te maken, dan wanneer ik zo meteen in de afwasbak doe en het met veel sop schoonmaak.

Dat willen wij ook bereiken met het Chemo Clean Up traject. Hoe schoon het ook is, het wordt altijd schoner na een actieve ingreep om de boel op te ruimen.

Geldt dit voor alle soorten chemotherapie?

Sioka en Kyritsis geven in het artikel specifiek aan dat er verschillende soorten chemotherapie zijn.

Er zijn soorten chemo die meer het PNS (peripheral nervous system) beïnvloeden, het zenuwstelsel naar de handen en voeten toe.

En er zijn soorten chemotherapie die meer het CNS (central nervouw system) beïnvloeden, de hersenen en het deel in de ruggengraat.

Dit is belangrijk omdat ze niet alleen aangeven dat één soort chemotherapie de veroorzaker is van toxiciteit, maar dat dit een hele groep is. Komt het in het perifeer zenuwstelsel (PNS) terecht, dan ben je geneigd om te denken aan klachten in handen en voeten zelf. Dus de neuropathische pijnen waar veel mensen last van hebben.

Op het moment dat het meer in het centraal zenuwstelstel (CNS) terecht komt, beïnvloedt het meer het functioneren van de hersenen en het centraal zenuwstelsel. Dat valt dus onder chemobrein, vermoeidheid, onhelder denken en moeite met communiceren.

De eerste stap die u kunt zetten

Het is belangrijk dat u het  lichaam gemakkelijk maakt om te spoelen. Ik heb verschillende video’s gemaakt over de Cleansing Breath, een manier van ademhaling die u kunt gebruiken om het lichaam gemakkelijker te laten spoelen.

In een heel praktische zin kunt u altijd water drinken. Zorg ervoor dat u goed overlegt met de arts hoeveel water u moet drinken om het gemakkelijk te maken voor het lichaam, met name de nieren, om de rommel op te ruimen nadat chemotherapie in uw lijf is geweest.

Wanneer u te maken krijgt met chemotherapie, zorg er dan voor dat u voldoende drinkt. Als u niet weet wat voldoende is voor uw situatie, neem dan contact op met uw arts en overleg deze vraag.

In onze vragenlijst vragen wij altijd naar het type chemotherapie dat u hebt gehad. Als uw kuur of vorm van chemo er niet instaat, vul het dan alstublieft in, in het vragenveld van de lijst.

Drinkt u voldoende water om uw lichaam te spoelen? Deel uw antwoord hieronder in het commentaarveld. Heeft u vagen, stel ze hieronder in het commentaarveld. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

(1) Central and peripheral nervous system toxicity of common chemotherapeutic agents door Sioka C, Kyritsis AP. gepubliceerd in  Journal of Cancer Chemo Therapy and Farmacology  (april 2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034447

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *